kennis-delen-rdta

Over kennis delen en remblokken… Waarom kennis delen in jouw voordeel werkt

In een tijd waar kennis met een muisklik te vinden is, zie je dat sommige professionals heel schaars worden met het delen van hun kennis. Een angst om overbodig te zijn ligt hieraan vaak ten grondslag. De vraag blijft bij veel mensen: deel ik mijn kennis of houd ik het belangrijkste alleen voor mijzelf? En als ik deel…. hoe dan?

Ik ben een vervent ‘deler’. Ik deel nagenoeg alles. Al toen ik klein was, deelde ik mijn snoep, mijn knikkers, mijn autootjes… Ik vroeg ook altijd ‘extra’ voor mijn zusje. En vervolgens gaf ik dat dan ook! Een dropje onder de rotzooi werd uit mijn boekzak gepeuterd en daar had ik dan twee uur mee rondgelopen om het te kunnen delen.

Ook in mijn professionele leven deel ik erg veel. Als wij trainingen geven, leiden we al jaren een ‘interne trainer’ op. Dat is iemand die boventallig meedoet aan de training met als enige doel om de cursisten tijdens het traject te begeleiden als wij als externe trainers niet in beeld zijn en om het later over te pakken of te herhalen bij andere groepen als we geheel uit beeld verdwijnen.

Veel concullega’s verklaren mij al jaren voor gek. “Je geeft je trainingen weg!! Nu komen ze niet meer bij je terug want ze kunnen het zelf!!”. Mijn ervaring is dat ze juist wél bij ons terugkomen. Ze zijn erg tevreden, het traject heeft een uitstekend rendement gehad, mede door de inzet van de interne trainer, en ze komen met een nieuw vraagstuk bij ons.

Heel eerlijk, ik moet er niet aan denken om over vijf jaar nog precies dezelfde training te geven als die ik nu geef! Bovendien, kennis veroudert! Door het weg te geven…. trouwens, hoezo weggeven?? Ze betalen er toch voor?? Oké, door het bedrijf op te leiden in de kennis die ze inkopen, komen ze terug voor nieuwe kennis. En ik blijf mij ook ontwikkelen in mijn kennis en vaardigheden. Een win-win situatie wat mij betreft!

Ik hoor je denken. Ja maar in dit voorbeeld heeft de klant al betaald voor je kennis. Hoe zit het dan met gratis weggeven op het internet? Eigenlijk werkt dat precies hetzelfde. Ik las laatst een artikel over het vervangen van remblokken van je auto. Google het maar! Er staan complete handleidingen op internet over hoe je dit zelf kunt doen. Toch zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk aan hun auto gaat prutsen. Daar gaan ze toch echt voor naar een goede monteur.

Zo ook met mijn kennis en jouw kennis als professional. Deel gerust en heb er het vertrouwen in dat als men écht kwaliteit wil en verzekerd wil zijn van resultaat, kloppen ze écht wel aan bij een professional. Bij jou dus. Maar daarvoor moet je wel bekend staan als een professional op je vakgebied. En dat doe je dan weer door veel over je kennisgebied te delen.  🙂

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.