Training

 

Naast de assessments, coaching, loopbaantrajecten en mediation die worden gegeven, is RDTA ook een goede partij voor trainingen en MD trajecten. Ook is een module van een training of traject mogelijk in de vorm van workshops. Dit geeft de uitstekende mogelijkheid om een stuk van een traject in te zetten als bijvoorbeeld pilot of eindejaars budgetten terwijl toch een afgerond programma onderdeel wordt behandeld.

training-rdta-1

Hoe werken wij?

 

Bij onze trainingen, workshops en MD trajecten hebben we een redelijk unieke aanpak waarbij we lastige, complexe theorieën weten terug te brengen tot een gevoel en een ervaring. Dit doen wij met diverse oefeningen met noodles (drijfbuizen), tennisballen, blinddoeken, springtouw, parachute, gedragsspellen, leiderschapskaartjes en nog veel meer. Dit zijn wat wij noemen ‘kapstokoefeningen’. Het helpt mensen om theorie op te hangen aan een eigen gevoel en ervaring waardoor het veel beter beklijft. Het zelf voelen en ervaren in plaats van erover praten. Zo komen zelfs de meest complexe theorieën tot leven. Vervolgens leggen wij de verbinding naar de dagelijkse praktijk met concrete oefeningen, opdrachten en casuïstiek die is afgestemd op de situatie binnen de organisatie of binnen het team. Daarmee maken we de cirkel rond naar de praktijk waar de mensen mee te maken hebben. In die vertaalslag zijn wij sterk. Tevens schenken wij veel aandacht aan het stukje communicatie. Het is essentieel dat de deelnemers aan een traject ook in staat zijn om het nieuwe gedrag of de nieuwe technieken in te zetten in hun dagelijks werk. Daartoe dienen ook zij op de juiste wijze hun medewerkers, collega’s, klanten, et cetera aan te kunnen spreken. Hiermee is dit een essentieel onderdeel van een duurzaam traject.

Voorbeeld

 

In de module ‘ziekteverzuim’ kunnen we diverse technieken bespreken over het terugdringen van ziekteverzuim, het creëren van een open relatie met collega’s en medewerkers en het vroegtijdig signaleren van mogelijke problemen om uitval te voorkomen. Maar vervolgens moeten mensen ook de tools en communicatie technieken bezitten om maar niet te spreken over de angst aan de kant zetten om daadwerkelijk op interpersoonlijk niveau met anderen te praten. En om collega’s daadwerkelijk aan te spreken op wat je ziet. “Goh, je ziet er moe uit, is er wat aan de hand, wil je erover praten?” Dit zijn aspecten die veel mensen lastig vinden om te bespreken omdat het mogelijk in de privé sfeer zit. Het is echter een essentieel onderdeel van het opbouwen van een vertrouwensrelatie gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. Hierdoor weet je wat er speelt en als er uitval ontstaat, is de drempel ook veel lager om daadwerkelijk geleerde theorieën en technieken in te zetten om ziekteverzuim na te bellen en de benodigde dossiers bij te houden.

training-rdta-2

E-learning

 

Indien gewenst kan E-learning onderdeel uitmaken van een traject. Hierbij kan de trainer relevante theorieën en materialen delen met de groep en kunnen deelnemers ook zelf vragen, opdrachten en interessante filmpjes en plaatjes delen met elkaar. Het geeft een mogelijkheid om ook tussen de bijeenkomsten met elkaar in contact te komen en te blijven en elkaar desgewenst om hulp te vragen. Ook de trainer is op deze wijze snel betrokken. Ook als deze niet binnen de organisatie aanwezig is.

Interne trainer

 

Graag maken wij gebruik van een interne trainer. Dit is iemand die boventallig meedoet aan het traject en zorg draagt voor het traject binnen de organisatie. Deze persoon heeft draagvlak bij de deelnemers. Zowel voor als tijdens het traject draagt deze persoon zorg voor de interne begeleiding van de deelnemers. Waar lopen zij tegenaan? Wat gaat goed? Wat kan beter? Hoe kan de interne begeleider helpen? Vaak door alleen de vragen te stellen, komen de deelnemers in beweging. Na het traject kan de interne trainer zorg dragen voor herhalingen dan wel intervisie bijeenkomsten begeleiden. De interne trainer is een essentieel component van het duurzaam maken van het traject binnen de organisatie. De interne trainer wordt tijdens het traject door ons kosteloos begeleid.
Heb je interesse en wil je meer weten?

Referenties

TALENT… JE ZAL HET MAAR HEBBEN

Iedereen heeft talent. Zowel voor individuen als voor organisaties is het van groot belang talent te herkennen, aan te spreken en te ontwikkelen. Download hier het E-Book!

    training-rdta-3